Zoeken in deze blog

woensdag 24 oktober 2012

Tip voor Sinterklaas

Eigenlijk is het tot half november het 'verboden woord'. Sinterklaas, ik wil het nog niet horen. Als hij eenmaal voet aan wal gezet heeft, ben ik gek op die oude man. Het hele feest vier ik vol overgave. Surprises en gedichten maken, ik doe niets liever. En dan nu toch alvast een stukje over vijf december. Ik las vorige week in Trouw een boeiend verhaal over de uitvinder van de Kapla en wist meteen: Hier ga ik over schrijven. Voor wie nieuwsgierig is, dit is het artikel uit de krant: http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3331400/2012/10/14/Er-bestaat-maar-een-plankje.dhtml
Jaren geleden kocht ik de eerste kaplaplankjes voor mijn eigen kinderen. Later voor mijn neefjes en nichtjes en bij oma en opa bracht ik ook een doos. Als we dan op familieweekend naar Zeeland gingen nam iedereen de Kapla mee en werden er superhoge torens gebouwd, fantastische gebouwen bedacht en eindeloze vangrail langs snelwegen gelegd. In de klas is dat laatste ook een geliefde bezigheid.
Ik zou nog een heel verhaal kunnen schrijven over waar spelen met Kapla allemaal goed voor is. Als je de foto's ziet van spelende kinderen dan lijkt mijn tekst overbodig.Het is zo duidelijk dat hier grote betrokkenheid is bij het spel. Als je je dan ook nog voorstelt hoe de gebouwde torens omgegooid worden en wat een plezier dat geeft dan geloof je vast wel dat Kapla ook heel goed is voor de fijne motoriek, de concentratie en het ruimtelijk inzicht. Om echt te weten hoe het is om met Kapla te spelen kun je op zaterdag 3 november in bijna alle echte speelgoedwinkels van Nederland gaan bouwen. Het is dan Kapladag. Op de website www.kapladag.nl lees je er alles over. Ik heb geen aandelen bij de kabouterplankjes fabriek en werk ook niet bij een reclamebureau. Gewoon een tip van een enthousiaste juf aan alle hulpsinterklazen van Nederland en Belgie. Ga alvast sparen, en koop een cadeau voor jaren!

8 opmerkingen:

 1. Ik krijg nu al zin om mee te doen. Ik ga kijken bij welke winkel ik me kan melden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi artikel ook in Trouw. Ik heb hem getweet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het gezien, hartelijk bedankt! Cijfers zijn 'niet echt mijn ding' maar ik heb toch even gekeken: Ik heb 73 stukjes geschreven, 43.000 views en 261 reacties op mijn blog tot nu toe. Veel van die reacties zijn ook weer reacties van mijzelf op anderen ;-)

   Verwijderen
 3. Zelf ben ik ook al jaren fan van kapla, thuis hebben mijn kinderen er veel mee gedaan, van dieren tot wegen tot torens,enz.(soms nog steeds) Nu ik sinds dit jaar weer kleuter juf ben, met veel plezier, kan ik niet wachten om een doos te bestellen, maar ja ....wachten op je beurt is moeilijk:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, gewoon doen, juf Marita! Of, zaols ik gedaan heb: De Kapla van thuis, meegenomen naar school. (Mijn kinderen wonen op kamers en knutselen nu met parketvloeren en verbouwen hun eigen huis) Een is al een eind op weg om architect te worden, vast door de Kapla ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja....... Kapla.. Zo leuk... Voor ik bij de margrietschool kwam had ik er nog nooit van gehoord, maar ik ben er wel fan van geworden.. Lars speelde er op school niet zo veel mee, maar de zoon van mijn vriendin heeft het ook en daar speelt hij er heel graag mee. Voor mij een reden om het NIET thuis te kopen.. Zo is het leuk als hij bij haar is.
  De keren dat ik er in de klas mee heb mogen spelen vond ik het gewoon zo leuk.. Een toren maken met in en midden een vierkant gat en dan kijken hoeveel knikkers er in het gat kunnen voor de toren omvalt... Hekjes om dieren heen zetten... heerlijk om dit samen met de kinderen.. Leuke, mooie herinneringen in de kleuterklas.. lekker genieten.. Grappig wat je met allemaal dezelfde plankjes van de zelfde lengte, dikte, hoogte, gladheid en zwaarte kan doen.. Ik hoop dat er nog heel veel kinderen mee kunnen spelen om hun fantasie de vrije loop te mogen laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat begrijp ik ook Sandra, dat je Lars bij je vriendin laat spelen met de Kapla. Het is spannend en verrassend als je bij de een met Kapla kunt spelen en ergens anders met Lego. Niet iedereen hoeft alles te hebben, helemaal mee eens!

  BeantwoordenVerwijderen