Zoeken in deze blog

zaterdag 5 maart 2011

Blup en Bloep

Kijk jij wel eens naar het tv programma 'De wilde keuken'? Ik zag het voor het eerst afgelopen donderdagavond. Het ging over vis en terwijl ik de vissen in een kwekerij aan een lopende band verdoofd en ontkopt zag worden , brrr, ging er ineens een schok door mij heen en dacht ik aan Blup en Bloep. De voorjaarsvakantie is al halverwege en Blup en Bloep hebben nog geen eten gehad....
Jarenlang had ik geen dieren in de klas. Tot we op 4 oktober een bezoekje brachten aan de dierenwinkel in ons buurtwinkel centrum en ik de verleiding niet kon weerstaan. Twee prachtige oranje goudvisjes en een mooie kom gingen na het bezoek aan de winkel met ons mee naar school. De vissen werden Blup en Bloep gedoopt. In de kerstvakantie gingen Blup en Bloep met één van de kleuters mee naar huis. Nu was dat er niet van gekomen. Toen ik gisteren naar school ging om de vissen even te voeren zwommen ze nog net zo vredig rond als toen de vakantie begon. Ik strooide wat voer in de kom, ze keken er belangstellend naar, namen een hapje en maakten geen ongelooflijk uitgehongerde indruk, een meevaller. Intussen denk ik terug aan jaren geleden toen ik een cavia in de klas had, die veel aandacht van de kleuters kreeg maar waarbij het hok verschonen er ook wel eens bij inschoot. Een collega van de middenbouw had in die tijd een lokaal als een jungle, vol met groene planten, vogeltjes, muizen, wandelende takken. Wat was daar veel te zien en te beleven. Op de vrije school in Leiden zie ik op het plein nog steeds een kippenhok met een aantal krielkippen. Wonderlijk, dat dat goed gaat zo aan de rand van de binnenstad. Zijn er tegenwoordig nog dieren en planten in jullie klas? Wie zorgt er voor? Heb jij een dier in de klas? Of planten die zorgen voor groene sfeer...Ik ben benieuwd!

7 opmerkingen:

 1. Heerlijk he, om zo over die onderwijservaringen te praten en te schrijven. En wat betreft de dieren: geen last van allergische kinderen? Wij hebben het daarom geweerd. Er was in de klas van mijn oudste zoon ook een knul die allergisch was voor hyacinten. Tja, je moet tegenwoordig overal rekening mee houden. Maar ja, een stel goudvissen moet wel kunnen natuurlijk. Of zouden sommigen ook een allergische reactie krijgen bij het schoonmaken van een vissenkom?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je gelooft het niet, maar wij hadden een buurman die allergisch is voor het water (damp) uit de vissenkom. Die hyacint ken ik, ik heb een leerling gehad die allergisch was voor hyacinten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oepsie, dat wordt oppassen morgenochtend. Ik was nl. vanmiddag heel even op school om een vrachtje potten met sneeuwklokjes (mijn broer is bloemenkweker en verkoopt hele mooie sneeuwklokjes)te brengen en de een hele zware geur van de bloeiende hyacinten kwam mij toen tegemoet....Verhaal wordt vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hallo,

  in onze klas hebben we een groot aquarium staan met daarin twee moerasschildpadden Streepje en Stippel genaamd. Ideaal als klasdieren vind ik.Weinig verzorging nodig, doordat de bak zo groot is hoef ik hem 1x per kwartaal te verschonen. Nog geen allergische kinderen gehad. Ze komen naar je toegezwommen; liggen op het hout te zonnebaden; de hulpjes mogen ze voeren; soms haal ik ze uit de bak en zet ik ze in de kring om vrij rond te wandelen. Dat is leuk en spannend voor (sommige) kinderen. Schildpadden bijten alleen als je je vinger voor hun bek houdt natuurlijk... Het is leuk levende have in de klas te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Tilly,

  Na het lezen van jouw reactie heb ik de neiging om gelijk naar de Pelgrimshoeve (kringloopwinkel in Zoetermeer) te rijden en daar een oud aquarium te gaan kopen. Ik zie het helemaal voor me, schildpadjes in de klas. Hartelijk bedankt voor het delen van het verhaal over Streepje en Stippel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar, te veel rekening moeten houden met leerlingen (binnen en buiten de groep) met verscheidenheid aan allergie en astma!
  Vandaar hoera het wordt lente, dan kunnen we straks weer kikkerdril de klas inhalen en wanneer de visjes hun metamorfose hebben gehad, dan gaan de kleine kikkertjes weer terug in de sloot!

  Bij de school komen er diverse mensen met honden in training langs. De honden leren om te gaan met kleutergeluiden op het plein en om gehoorzaam te blijven ondanks de aanhalen van de kleuters/kinderen. Zo hebben we met Kerst het goede doel gevonden: donatie voor de geleide Hond! Ambassadeurs (mensen met handicap) en hun hond kwamen zelf vertellen over het nut van de hulphond! Geen commentaar op het binnenhalen van deze hulphonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Hetty,

  Dankjewel voor de leuke kikkerdril tip, ik ga er iets mee doen en zal er t.z.t over schrijven!

  En wat gaaf dat jullie in contact kwamen met blinde mensen en hun geleidehond doordat ze langs het plein wandelden. Wat zijn kleuters dan heerlijk nieuwsgierig en onbevangen he! Als je hen volgt valt er zo veel te beleven.

  BeantwoordenVerwijderen