Zoeken in deze blog

woensdag 16 maart 2011

Veel plezier met Play mais

"Kijk eens juf, ik heb een Libel gemaakt!" Met een stralend gezicht komt een oudste kleuter die niet zo erg van knutselen houdt, naar mij toe. Hij heeft een Libelle gemaakt van acht stukjes play mais op een groen papier. Er om heen een mooie kleurige rand van stukjes play mais. Hij is trots op wat hij gemaakt heeft en de kleuters in de kring kijken vol bewondering naar zijn kunstwerk. Allemaal waren zij deze dagen zeer betrokken en creatief aan het "bouwen" met de play mais.

In de voorjaarsvakantie had ik bij Lush, een winkel waar je allerlei schoonheidsproducten op natuurlijke basis kunt kopen, een cadeautje gekocht voor iemand waar ik ging logeren. Toen zij het doosje openmaakte bleek dat de zeepjes die er in zaten, verstopt lagen tussen vrolijk gekleurde 'fluppertjes'. Ik pakte er één op en herkende het het als "Play mais". Met een klein beetje water plak je de stukjes aan elkaar, je kunt ze knippen, snijden, kneden en dat deden we ook. We maakten een paar poppetjes, een bloemetje, wat ging dat makkelijk en wat een fleurig resultaat. Ik herinnerde mij op dat moment de grote doos Play mais die ik aan het begin van het schooljaar besteld had maar waar ik nog nooit iets mee gedaan had en nam mij voor om de doos na de vakantie tevoorschijn te halen.

Het enthousiasme om er mee aan de slag te gaan was enorm. In kleine glazen toetjes schaaltjes, die ik altijd verzamel als we in Frankrijk zijn, legden we een vochtig stukje vaatdoek. (Van die gele wegwerp vaatdoekjes) Aan dat vochtige doekje maak je het stukje mais een heel klein beetje nat en dan plakt het. Aan papier, aan een ander stukje of aan je handen....Dat hadden de kleuters heel snel door, je handen moeten goed droog blijven bij werken met play mais. Ik had het gevoel dat sommige kinderen dat heel fijn vonden. Geen vieze handen, geen verf, lijm of klei waardoor je vingers soms aan elkaar plakken en toch heel creatief bezig zijn. Speeltuinen, pretparken, een jungle, slangen, bomen en bloemen in alle kleuren van de regenboog werden er gemaakt. Wat een pech dat mijn fototoestel er mee ophield anders had ik jullie de resultaten hier kunnen laten zien.

Voor mij was de play mais iets heel nieuws. Kennen jullie het? Gebruik je het in de klas? Geef je er voorbeelden bij, geef je een opdracht of laat je de kleuters zelf aan de slag gaan? Veel plezier als je gaat werken met de playmais!

4 opmerkingen:

 1. Ik ken het, maar heb het nog nooit gebruikt (thuis of in de klas). Leuke ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Bianca,

  Op jouw site zie ik onder het thema kriebel beestjes ook een idee om een Libelle te maken, van een ijs stokje, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. JA IK KEN HET. ZAG HET 2 JAAR GELDEN OP EEN KONINGINNEDAGMARKT IN HOOGEZAND. jAMMER DAT HET DUUR IS EN NIET HER TE GEBRUIKEN

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iemand, een vertegenwoordiger, kwam dit materiaal op school enkele jaren geleden voorstellen.Het werd vroeger als isolatie in dozen gebruikt.Daarom aanzie ik dit nog steeds als recyclage knutselmateriaal en zou ik het zeker zelf nooit kopen om mee te knutselen.Je vindt dergelijk materiaal(gratis) in de bedrijven met HOPEN!

  BeantwoordenVerwijderen