Zoeken in deze blog

dinsdag 1 november 2011

Het tien minutengesprek

'Waarom komt u hier mevrouw?' werd mij ooit gevraagd toen ik een aantal jaren geleden naar de eerste tafeltjesavond (zeven minutengesprek) op de middelbare school van één van mijn kinderen ging. 'Ik wil graag weten hoe het met mijn kind gaat' was mijn antwoord. Het ging prima met haar, werd mij verteld. Ze werkte hard en haalde goede cijfers, dus er was geen enkele reden om naar de tafeltjesavond te komen.

Ik was stomverbaasd. Ik vertel zo graag over hoe het gaat met een kleuter, hoe hij of zij zich ontwikkelt. Dat ze al steeds meer durft te vertellen aan mij of dat hij met zo veel plezier in de hoeken speelt. Ook vraag ik aan ouders wat zij zien en voelen. Gaat hun kind graag naar school? Wat heeft hij nodig en wat is er moeilijk? De tien minuten zijn zo om en toch geniet ik van het contact met de ouders. Even staan we stil bij het welbevinden van een kind. Ik ervaar dat als zeer waardevol, al is het nog zo kort.

Op de middelbare school zitten de leraren aan tafeltjes in de aula. Je zit dan als ouder tegenover de leraar. Ik zet bewust de stoelen van mijn collega, van de ouders en van mijzelf in een kringetje, zonder tafel er tussen. Ik stel mij dan voor dat het kind in het midden staat, onze volledige aandacht krijgt. Het plakboek met tekeningen en andere knutselwerkjes van de kleuters is daarbij voor mij belangrijk. Als je goed kijkt naar wat kinderen maken, kun je daar zo veel in zien.

Deze week zijn de 10 minutengesprekken formulieren digitaal verstuurd. Ouders moeten het A4tje uitprinten en invullen. Hadden we het eigenlijk niet veel beter via www.afspreken.nl kunnen regelen vraag ik mij nu af. Laatst ging ik met onze klas naar de bibliotheek en heb de ouders ook via deze website gevraagd of ze mee konden gaan als begeleiders. Dat werkte prima. Worden er bij jullie op school al digitaal afspraken gemaakt? Hoe doen jullie dat? Ik zie uit naar tips voor een volgende ronde. Veel plezier bij de komende gesprekken!

4 opmerkingen:

  1. Mooi om te lezen hoe je aankijkt tegen het tienminutengesprek met kleuters. Volgende week ga ik voor het eerst de tienminutengesprekken bij mijn (tijdelijke) groep bijwonen. Ik neem jouw aandachtspunten zeker mee. Want het is toch echt anders dan een tienminutengesprek in de middenbouw. Hoewel ook daar het kind centraal staat.

    Wat een goed idee, afspraken maken via www.afspreken.nl. Ik zal het zeker met mijn collega en de contactouders bespreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Jacqueline, bedankt voor je enthousiaste reactie. Ik lees op jouw blog dat jij twittert en daarmee aan je netwerk bouwt. Ik twitter nog niet maar begin te twijfelen als ik jouw verhaal lees ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herkenbaar als kleuterjuf en ouder van een 19-jarige! Bij de 10-minutengesprekken gebruik ik ook de uitdraai van ons OntwikkelingsVolgModel voor Jonge Kinderen als leidraad. Daarop komen zoveel ontwikkelingsgebieden aan bod, met de ontwikkeling die het kind, vergeleken met zichzelf heeft doorgemaakt, dat het voldoende gespreksstof biedt!
    Als ouder wilde ik ook het liefst weten: hoe is mijn kind in de klas, is hij gelukkig en wat is zijn ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik werk digitaal met mijn kleuterblog: www. bloggen.be/kleuternieuws .Ik geef de gelegenheid aan de ouders om te reageren maar het is zeer moeilijk om tot digitale communicatie te komen.De drempel ligt blijkbaar hoog.Wat ik wel probeerde was om via de blog aan te geven met welk dansje hun kindje graag had meegedanst voor de kleutermusical en 24 ouders reageerden en lieten mij via de blog weten of hun kindje koos voor de berendans, toverdans of apenact...Dat vond ik echt goed.Het belangde hun kind aan en ze antwoordden.Als het niet rechtstreeks hun kind aanbelangt, reageren ze bijna nooit.Alhoewel ik enorm veel bezoekers heb.Zelfs 21% uit Nederland en ik ben van West - Vlaanderen.Ik ben erg communicatief en om iedereen aan de " chat" te krijgen, zullen we een generatie " werk" mee hebben, denk ik : om dit aspect te normaliseren.Het zijn ook alleen maar communicatieve mensen die op blogs en artikels reageren he...( knipoogje)

    BeantwoordenVerwijderen