Zoeken in deze blog

dinsdag 28 februari 2012

Staken op 6 maart ?

Het schooljournaal lag al een week lang ongeopend in het plastic hoesje op tafel. Nu is het vakantie en kom ik er aan toe om het vakbondskrantje te gaan lezen. Het is een special over de komende staking op 6 maart. Je bent niet in je eentje, aanstaande dinsdag in de Arena wordt mooi verbeeld op een poster met een plastic badeendje. Het ziet er uitnodigend uit en ik vraag mij af wie er zullen zijn in de Arena.

Mijn collega's waarschijnlijk niet, gok ik. In de teamkamer tijdens de koffie en de lunch is er met geen woord gesproken over de stakingsplannen. Tenminste niet in mijn bijzijn. Wel kwam er een mail van het bestuur waarin verteld werd dat wie ging staken niet doorbetaald zou worden. Daar overheen kregen we een mail van de GMR dat vroeger bij stakingen de salaris door het rijk niet doorbetaald werden maar nu wel dus dat het inhouden van salaris niet zo voor de hand liggend zou zijn. Daar op is nog geen reactie gekomen.

Ik ben wel bang voor nog meer bezuinigingen. Vorig jaar werden er op onze school verschillende mensen ontslagen en overgeplaatst. Wat hangt ons dit jaar boven het hoofd? Geen idee....Op de website van de vakbond kun je zien in welke plaatsen je op kunt stappen in de stakingsbus naar Amsterdam. Leiden of Den Haag zijn voor mij het dichtst bij. Zal ik gaan of niet? Ik weet het nog niet. Weet iemand van jullie het al?

maandag 27 februari 2012

Zit er muziek in jouw school?





Ik had het al vaak in boekjes en vaktijdschriften zien staan:Een rij met flesjes aan draadjes aan een lat gehangen. De flesjes gevuld met verschillende hoeveelheden water en erbij een paar ritmestokjes om op de flesjes te tikken. Omdat we de weken voor de voorjaarsvakantie muziekproject hadden maakte ik voor het eerst zelf zo’n ‘drankorgeltje’.Wat een plezier gaf zoiets simpels. Sommige kleuters konden niet ophouden met tinkelen en rinkelen. Het was een feest! Een feest van ontdekkingen. Hoog en laag, hard en zacht, snel en langzaam, hoe leerzaam kan een ‘drankorgel’ zijn?!

Er waren veel vrolijke momenten dit project. Wat geeft muziek in de klas ontspanning en plezier. We dansten op muziek van Vivaldi, zo gaaf! Uit het boekje ‘Kriebel, kriebel Snorrebaard’ leerden we dierenliedjes en traden daarmee op voor ouders en grootouders. Elke ochtend was er een ouder die muziek maakte in de gang en elke dag kwamen er leden van de fanfare hun instrument laten zien en horen. Leerlingen uit hogere groepen gaven concertjes in onze klas en zelfs een workshop djembe spelen. Ontroerend mooi om te zien hoe kleuters en groep 8 pubers samen op een trommel speelden.

Toen het muziekproject afgelopen was, zette ik de flesjes op het aanrecht, dat grenst aan de poppenhoek. Ik ging in een andere hoek van de klas verder met opruimen. Even later stonden er tien kleuters allemaal heel stoer met een flesje bier in de hand. ‘ Lekker juf,’ ‘Proost,’ en ‘ mijn papa drinkt elke avond een biertje’ hoorde ik de kinderen zeggen. Een vrolijke afsluiting van het muziekproject was het zeker ;-)

Wat doen jullie met muziek? Is er een vakleerkracht op school? Bespeel je zelf een intsrument? Treden jullie kleuters op voor ouders? Of heb je misschien wel eens een musical gemaakt met je kleuters? In een reactie hieronder kun je je ervaringen delen, ter inspiratie van veel andere kleuterjuffen en meesters die dit verhaal lezen. Bedankt alvast!

maandag 6 februari 2012

IJskunst


Het water is bevriest en die is gesmelt kijk maar.... Met open mond en grote ogen komen de kleuters op vrijdagochtend de klas in en worden als door een magneet weer naar buiten getrokken, het plein op. Daar staan de bakjes water die we de dag er voor buiten hadden gezet. Maar oh wat een verrassing, het water is veranderd in ijs! Bibberend staan we er naar te kijken en nemen dan alle vormpjes snel mee naar binnen. Op de 'middelste tafel', centrum van onze klas, staat de IJskunst. Zand-vormpjes, pudding en boter-bakjes en een stapel bordjes uit de poppenhoek. Wat heeft de vorst haar werk fantastisch gedaan. Ik ben zo blij als de voorzitter van de elfstedenvereniging;-) Op onze tafel lag een ijs-vliegtuig, een ijs-auto, ijstaarten en zelfs een ijs-vlinder. Hoge vormpjes waren nog maar half bevroren en waren veranderd in ijzige glaasjes, de binnenkant was nog niet bevroren, de buitenkant wel. Sommige vormen hadden scherpe kantjes, op andere vormen waren eventjes prachtige ijskristallen te zien.

Eventjes, want in de warme klas begon alles snel te smelten. We pakten de vormpjes vast en een paar grappenmakers duwden het ijs in elkaars nek. Dat bracht mij op het idee om hen naar juf Wil, onze directeur te sturen. Die houdt wel van een grapje en kon hard lachen om het het stuk ijs dat de kleuters in haar trui lieten verdwijnen.

Langzamerhand ontstonden er in de loop van de ochtend plasjes water rond de tafel, er werd gedweild en gespeeld met de stukken ijs. De verwarming lag op het laatst vol met natte doekjes en oude handdoeken. En de lege bakjes werden met groot enthousiasme weer gevuld en buiten gezet. Ik weet uit ervaring dat die in het weekend niet rustig blijven staan, dus heb de bakjes later weer naar binnen laten brengen. Als ik naar het weerbericht kijk krijgen we de komende week wel weer een kans om ijskunst te maken.

Ik vierde dit weekend mijn verjaardag en kocht allerlei verschillende toetjes. Toen mijn visite de keuken hielp opruimen en ik vroeg of ze de mooie vormpjes wilden afwassen, keken ze wel even verbaasd. Voor mij was het zo logisch als wat, voor jullie ook? Maken jullie ook ijskunst deze week? Ga je het ijs op met de kleuters? Sleetje rijden, glijden, vogels voeren? Veel plezier!