Zoeken in deze blog

maandag 27 februari 2012

Zit er muziek in jouw school?

Ik had het al vaak in boekjes en vaktijdschriften zien staan:Een rij met flesjes aan draadjes aan een lat gehangen. De flesjes gevuld met verschillende hoeveelheden water en erbij een paar ritmestokjes om op de flesjes te tikken. Omdat we de weken voor de voorjaarsvakantie muziekproject hadden maakte ik voor het eerst zelf zo’n ‘drankorgeltje’.Wat een plezier gaf zoiets simpels. Sommige kleuters konden niet ophouden met tinkelen en rinkelen. Het was een feest! Een feest van ontdekkingen. Hoog en laag, hard en zacht, snel en langzaam, hoe leerzaam kan een ‘drankorgel’ zijn?!

Er waren veel vrolijke momenten dit project. Wat geeft muziek in de klas ontspanning en plezier. We dansten op muziek van Vivaldi, zo gaaf! Uit het boekje ‘Kriebel, kriebel Snorrebaard’ leerden we dierenliedjes en traden daarmee op voor ouders en grootouders. Elke ochtend was er een ouder die muziek maakte in de gang en elke dag kwamen er leden van de fanfare hun instrument laten zien en horen. Leerlingen uit hogere groepen gaven concertjes in onze klas en zelfs een workshop djembe spelen. Ontroerend mooi om te zien hoe kleuters en groep 8 pubers samen op een trommel speelden.

Toen het muziekproject afgelopen was, zette ik de flesjes op het aanrecht, dat grenst aan de poppenhoek. Ik ging in een andere hoek van de klas verder met opruimen. Even later stonden er tien kleuters allemaal heel stoer met een flesje bier in de hand. ‘ Lekker juf,’ ‘Proost,’ en ‘ mijn papa drinkt elke avond een biertje’ hoorde ik de kinderen zeggen. Een vrolijke afsluiting van het muziekproject was het zeker ;-)

Wat doen jullie met muziek? Is er een vakleerkracht op school? Bespeel je zelf een intsrument? Treden jullie kleuters op voor ouders? Of heb je misschien wel eens een musical gemaakt met je kleuters? In een reactie hieronder kun je je ervaringen delen, ter inspiratie van veel andere kleuterjuffen en meesters die dit verhaal lezen. Bedankt alvast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten