Zoeken in deze blog

maandag 6 februari 2012

IJskunst


Het water is bevriest en die is gesmelt kijk maar.... Met open mond en grote ogen komen de kleuters op vrijdagochtend de klas in en worden als door een magneet weer naar buiten getrokken, het plein op. Daar staan de bakjes water die we de dag er voor buiten hadden gezet. Maar oh wat een verrassing, het water is veranderd in ijs! Bibberend staan we er naar te kijken en nemen dan alle vormpjes snel mee naar binnen. Op de 'middelste tafel', centrum van onze klas, staat de IJskunst. Zand-vormpjes, pudding en boter-bakjes en een stapel bordjes uit de poppenhoek. Wat heeft de vorst haar werk fantastisch gedaan. Ik ben zo blij als de voorzitter van de elfstedenvereniging;-) Op onze tafel lag een ijs-vliegtuig, een ijs-auto, ijstaarten en zelfs een ijs-vlinder. Hoge vormpjes waren nog maar half bevroren en waren veranderd in ijzige glaasjes, de binnenkant was nog niet bevroren, de buitenkant wel. Sommige vormen hadden scherpe kantjes, op andere vormen waren eventjes prachtige ijskristallen te zien.

Eventjes, want in de warme klas begon alles snel te smelten. We pakten de vormpjes vast en een paar grappenmakers duwden het ijs in elkaars nek. Dat bracht mij op het idee om hen naar juf Wil, onze directeur te sturen. Die houdt wel van een grapje en kon hard lachen om het het stuk ijs dat de kleuters in haar trui lieten verdwijnen.

Langzamerhand ontstonden er in de loop van de ochtend plasjes water rond de tafel, er werd gedweild en gespeeld met de stukken ijs. De verwarming lag op het laatst vol met natte doekjes en oude handdoeken. En de lege bakjes werden met groot enthousiasme weer gevuld en buiten gezet. Ik weet uit ervaring dat die in het weekend niet rustig blijven staan, dus heb de bakjes later weer naar binnen laten brengen. Als ik naar het weerbericht kijk krijgen we de komende week wel weer een kans om ijskunst te maken.

Ik vierde dit weekend mijn verjaardag en kocht allerlei verschillende toetjes. Toen mijn visite de keuken hielp opruimen en ik vroeg of ze de mooie vormpjes wilden afwassen, keken ze wel even verbaasd. Voor mij was het zo logisch als wat, voor jullie ook? Maken jullie ook ijskunst deze week? Ga je het ijs op met de kleuters? Sleetje rijden, glijden, vogels voeren? Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten