Zoeken in deze blog

woensdag 6 februari 2013

Jarige juf

'Of zijn bij jou op school alle juffen tegelijk jarig?' Werd mij gisteren gevraagd. Tegelijk met een felicitatie voor mijn verjaardag, want 52 jaar geleden werd ik op 5-2 geboren. En voor de allereerste keer in mijn leven als juf heb ik nog geen feest gevierd op school. Dat was best vreemd. Op school voel ik mij altijd zo superjarig. Toch besloot ik om het feest even over te slaan. Deze week zijn onze kleutergroepen gesplitst. De oudste kleuters uit de twee klassen vormen nu samen een derde groep. Vandaag was mijn eerste werkdag zonder die oudsten en ik vond het zo vreemd om op deze dag een feest te gaan vieren. Hoewel de nieuwe kleutergroep iets is waar ik naar uit keek. Ik verheugde mij op het kleinere aantal kinderen en heb de mededeling dat er een derde kleutergroep bij zou komen als een cadeautje ontvangen. En toch is het wennen. Een klas wordt in de loop van de tijd een hecht cluppie, de kinderen worden een beetje van jou. Vriendschappen ontstaan tussen kleuters van vier jaar oud en van zes jaar oud. En nu ineens werd die klas door midden gescheurd. Ik ben er blij mee en moet er tegelijk aan wennen. Het was rustig en tegelijk een beetje kaal. Gelukkig kwam collega Silvy even langs met de nieuwe groep. De mama van Ella had ergens in een vriendenboekje gelezen wanneer ik jarig was. Zij had samen met Ella een cadeautje gemaakt. Een glas, versierd met hartjes en daarin een heel bijzonder waxinelichtje, met een oranje vlam die langzaam blauw kleurde. We hadden het kaarsje al aangestoken en toen Silvy met de eendjesklas kwam deden we dat nog een keer. Hoe bijzonder kan iets eenvoudigs zijn. Alle aandacht van de kleuters was gericht op het ene vlammetje dat heel langzaam van kleur veranderde. Toen het vlammetje bijna onzichtbaar werd hebben we met z'n allen tot 52 geteld en het ene kaarsje samen uitgeblazen. Dat was mijn feestje vandaag en het was goed. Hoe vier jij je verjaardag op school? Is een juffendag iets waar jij van geniet? En wat doe je op zo'n dag? Thuis vierde ik wel feest, dus daarom voor een keer een foto van mijn familie die hoedjes van kranten ging vouwen op mijn feestje. Weten jullie gelijk waarom ik ook zo graag knip en plak en verf en klei....

6 opmerkingen:

 1. Hoi Jannie, ik herken dat gevoel heel erg! Heel fijn zo'n kleine groep maar tegelijk niet vertrouwd. Het samen buitenspelen was fijn. Ik heb alle eendjes een knuffel gegeven, dat moest gewoon!We vieren onze dag dit jaar samen, dat wordt ook vast heel bijzonder, twee jarige juffen! Liefs Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen feesten, dat kunnen wij wel ;-)Ik verheug mij er op! Gisteren heb ik slofjes gevouwen met de oudste groep en de taalhoek verbouwd tot schoenenwinkel, veel plezier de komende projectweek!

   Verwijderen
 2. Verjaardagen vieren op een school is het gezelligste wat er is, blijven doen hoor! En vertel die oudste kleuters maar wel dat je ze mist, dat is toch heel gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doen we hoor Cora! Vieren en vertellen wat er in je om gaat, heerlijk dat er zo veel tijd en aandacht voor is, in een kleutergroep!

   Verwijderen
 3. Een verjaardag is het einde van een levensjaar en het begin van een nieuw. Dat dit samenvalt met het einde van de oude groep en het begin van een nieuwe, is eigenlijk wel heel symbolisch.
  Nog vele jaren, Jannie, en hopelijk in goede goede gezondheid!
  Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie gedachte Evelyne, dankjewel! Ik dacht gelijk aan het liedje 'Een nieuwe dag, een nieuw begin' door jouw reactie en heb dat op de schoolwebsite geplaatst.

   Verwijderen