Zoeken in deze blog

maandag 21 januari 2013

Muziekles

'Misschien vind je straks nog wat macaroni ergens op de vloer' zei de muziekjuf na afloop van de les tegen mij. Ze had 'instrumenten' bij zich en ik was er gelijk weg van. Ken je de automaten die vaak bij een snackbar staan en waar kinderen verleid worden om een verrassingsei te kopen? Misschien was deze juf verslaafd aan dit soort eieren of heeft ze haar halve familie gevraagd om de eieren te sparen. Ze had er in ieder geval genoeg bij zich. De verrassingen waren verdwenen en in plaats daarvan zat er nu macaroni in de eieren. Geweldige muziekinstrumenten, waarom was ik zelf nog nooit op dit idee gekomen?! Toen wij een groot muziekproject hadden vorig jaar heb ik schudkokers van wasbolletjes en papiermache gemaakt, wat een omslachtig gedoe, achteraf. Er ging tijdens de les inderdaad een eitje open. Ik zou ze vast maken met wat fleurig tape, als ik de muziekjuf was. Misschien gaat ze dat wel doen, als ze hier mee leest ;-)
Het liedje dat ze de kleuters leerde was leuk: http://www.youtube.com/watch?v=00bAC3VDrJo Voor de vaders en moeders die hier mee lezen, leuk om thuis nog eens te laten zien en samen te zingen met de kinderen. Naast zingen en muziek maken gingen we 'sneeuw blazen' en gooien met 'sneeuw'. Iedere kleuter kreeg een wattenbolletje en liet dat dwarrelen.
Ik deed gezellig mee met de les en dacht tegelijk even terug aan mijn eigen muziekles vorige week vrijdag. Toen kwam Wil, onze directeur een poosje bij ons in de klas kijken, als voorbereiding op mijn functioneringsgesprek. En hoe oud ik ook word, en hoe goed ik ook weet dat ik best een aardige kleuterjuf ben, die veel plezier heeft in haar klas en leuke dingen doet met de kleuters en ze wat leert en laat beleven, en toch, ja echt waar, ging ik mijn best doen op een leuk lesje. En het werd een leuk lesje!
Van sinterklaas had ik de cd Canto Ostinata gekregen, prachtige meditatieve muziek. Twee kleuters mochten bewegen op de muziek en als de muziek stopte naar elkaar toe lopen en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, met een hand of een knuffel of een high five of een boks. Elke keer als de muziek weer begon kwamen er twee kinderen bij en zo was na een poosje de hele klas 'op de vloer'. Toen iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar had gewenst vormden de kleuters spontaan kringetjes en dansten in het rond.
Ik keek er naar en dacht aan de definitie van succes die ik pas gehoord had in een TEDtalk van Benjamin Zander. Hij is een heel beroemde dirigent en pianist en vertelde: Ik meet mijn succes af aan het aantal twinkelende ogen dat ik om mij heen zie. Prachtig, Dat doe ik ook! Toen we later op de middag gingen spelen nam een aantal kinderen de cdspeler mee naar de gang en daar werd vrolijk verder gedanst. Na een poosje kwamen ze naar mij toe. 'Juf, mogen we een andere cd, deze is een beetje saai'. Okay, canto is misschien meer geschikt voor mij. Luister maar: http://www.youtube.com/watch?v=JDCsOL2vBJc

6 opmerkingen:

 1. Hoi Jannie
  Zeker een leuk lied: bij mijn klas ook zeer favoriet
  Het filmpje op you tube is van een powerpoint ingestuurd door AnneMarie van Walraven. Het staat gewoon in de LMDB
  Als je het de kinderen nog eens wilt laten zien kun je ook de powerpoint gebruiken. Die is veel duidelijker.
  Leuke les, ook die van jou natuurlijk. Ik hou van bewegen op muziek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Margriet,

  Dankjewel voor je reactie en de tip. Ik kijk niet vaak genoeg in de LMDB (leermiddelen data base, voor de niet digischolers onder ons) Vandaag hebben we het nog eens laten sneeuwen met watjes, heerlijk die winter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jannie, wij gaan het bibberlied oefenen hoor, Wij zijn thuis dol op zingen en dansen en vooral liedjes en versjes met gebaren vinden Maud en Fleur allebei helemaal geweldig.
  Die muziek-juf moet inderdaad aardig wat credits hebben opgebouwd als ze zoveel lege surprise-eitjes nodig had ;-) kinderen keken zeker vol ontzag naar die gulle muziekjuf en droomden dat ze hun moeder was ha ha!

  Hartstikke leuk! Zelf ook nog altijd goede herinneringen aan mijn muziek-juf Nel op de Jan van Nassau...
  Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Annenarie,

  Ik zie het aan Maud, dat jullie thuis ook graag dansen en zingen, ze geniet er van! Vrijdag had Martine weer iets leuks bij zich, een soort plastic staven, waar de kinderen muziek mee maakten in het speellokaal, heel nieuw voor mij, voor ons, erg gaaf!http://muziek-en-film.infonu.nl/instrumenten/99329-het-ritme-van-de-boomwhacker.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja, wat leuk zeg! De kinderen krijgen zo fijne herinneringen, en de tijd vliegt om!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, er is altijd zo veel te doen en te beleven op een ochtend, soms kom ik tijd te kort....Dat beschouw ik maar als een goed teken.

  BeantwoordenVerwijderen