Zoeken in deze blog

vrijdag 18 januari 2013

Winterwereld

'Goedemorgen, houden jullie de jassen, de skipakken, de snowboots en de handschoenen maar aan.' Zo begroette ik de kleuters gisterochtend. We hadden de eerste buitenspeelbeurt en het aankleden, je kunt het gerust inpakken noemen, van de kleuters, is tijdens deze winterse dagen een hele klus. Waarom eerst alles uit trekken, een half uurtje in de kring zitten, dan alles weer aan trekken? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?! In een lange rij wandelden we naar het park. Dankzij onze stagiaire durf ik dat aan. De kleuters weten heel goed dat ik voorop loop en juf Brandy achteraan. En zij er allemaal veilig tussen in. Het oversteken van het fietspad is de enige hobbel die we moeten nemen. Wat een geluk hebben we, dat het wijkpark zo dichtbij is.
Er ligt ijs op de sloot en onze grootste durfal heeft een tak gepakt en gooit die op het ijs. Dat doen de anderen hem graag na. Ze staan aan de rand van de sloot en laten de takken over het ijs glijden. Ik overweeg om er zelf even met een voet op te stappen om te laten zien dat het ijs wel sterk genoeg is voor de takken maar nog niet sterk genoeg om ons te dragen. Dan denk ik terug aan vorig jaar, en durf het toch niet aan. Toen liet ik een rubberbootje te water, vlak voor de aankomst van Sinterklaas en gleed op mijn rug, van de wal in de sloot in de modder. Nee laat maar, ik vertel over het dunne ijs en we wandelen verder. Medewerkers van de gemeente zijn hoog in een boom takken aan het snoeien. Daar kunnen we niet zo maar aan voorbij lopen. 'Waarom doen ze dat juf' Heerlijk, zulke vragen! Het liefst zou ik de vraag aan de mannen zelf stellen maar zij hebben oorberschermers op en horen ons niet.
Na even over het hoe en waarom van snoeien gepraat te hebben komen we bij een helling. Ik vraag juf Brandy of zij naar boven wil klimmen, wie wil mag mee gaan. De schoenen van de juf zijn te glad, de kleuters zijn al boven als juf Brandy nog beneden staat. We spreken af dat zij onder aan de helling blijft staan en dat ik van bovenaf het overzicht houd. Dat gaat prima. Wat een rijkdom zo'n stagiaire besef ik weer heel goed. Alleen was ik niet met zo'n hele groep gaan glijden.
Dan moet er iemand plassen. Ik stel nog voor om dat even tegen een boom te doen, voor deze keer maar nee, daar vindt deze kleuter het veel te koud voor. We gaan weer terug naar school. Veel kinderen hadden wel de hele ochtend willen blijven glijden en klimmen. Toch zie ik ook een groepje dat een beetje bibbert en blij is dat we weer naar binnen gaan. Zelf was ik vroeger ook zo'n koukleum, die heel erg genoot van de warme chocolademelk met slagroom als het winter was. Volgende week bij het voorleesontbijt gaan we warme chocomel maken, ik heb er nu al zin in!

8 opmerkingen:

 1. Wat gezellig allemaal! En het voorleesontbijt wordt vast ook een succes! Groetjes Annemarie (van Maud)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Annemarie, ik stel mij voor dat jij, naast het lezen van dit verhaal, ook nieuwsgierig bent naar Maud op de foto's. Het is een zoekplaatje deze keer ;-)Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Wat kan je zo heerlijk van en met elkaar genieten hé!!
  Leuk geschreven ook!
  Groetjes,
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Els, ik ken meer 'Elsjes' en zit mij nu af te vragen: Ben je juf Els die vrijdag ook naar de NOT gaat, of de oppas van Lucas uit mijn klas, die gisteren vertelde dat ze bloemenvaasjes voor ons gaat sparen, of de mama van Merel, die vorig jaar in onze groep zat....
   Groetjes van een nieuwsgierige Jannie

   Verwijderen
 3. Oh, wat heerlijk zo genieten met die kleuters. Op deze dagen baal ik er wel een beetje van dat ik een kantoor baan heb.
  Nora gaat de sneeuw ieder jaar leuker vinden. Raar trouwens dat onze kinderen het gewoon vinden dat er ieder jaar zo'n pak sneeuw valt. Niet dat ze de sneeuw niet heel bijzonder vinden, maar in hun leven is er ieder jaar wel sneeuw/ijs geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Valesca, je kunt je natuurlijk gaan omscholen, wij zoeken sinds vandaag een nieuwe directeur ;-) Ik zie Nora ook genieten, dat heerlijke skipak dat ze aan heeft draagt daar ook aan bij, ik neem woensdag zelf mijn skibroek ook mee, zo lekker warm! Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh, wat fijn zo'n heerlijk park naast de deur! En inderdaad, gewoon aanhouden die kleren. Heb ik niet beseft afgelopen week toen ik op de dinsdag als eerste de buitenspeeltijd had...
  Wij hebben op een maagdelijk wit plein in de sneeuw gespeeld (en ik maar sleetjes trekken) wat ook leuk was. Ook ik had een aantal koukleumen erbij. Helaas toch echt allemaal meisjes... Alle jongens hadden lol voor tien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dat is waar Joyce, het park is tijdens alle seizoenen zo'n mooie plek om naar toe te gaan met de kleuters. Ik keek nog eens naar de foto's en bedacht toen om aanstaande woensdag de blauwe planken (van kunststof) uit de schuur, mee te nemen naar de "heuvel" en daar mee naar beneden te gaan glijden. Bij mij was het een jongetje dat nodig moest plassen ;-) Veel sneeuwplezier nog de komende week!

  BeantwoordenVerwijderen