Zoeken in deze blog

woensdag 13 maart 2013

Schoonmaak

Een bezem door de klas, dat is niet nodig. De vloer is al keurig geveegd door onze Brandy, super vrolijke en ijverige stagiaire, die de kleuters en mij met haar rustige en grappige uitstraling elke dag blij maakt. Het schoonmaakwerk dat er nog over is, is voor de schoonmaakster. Zij dweilt de vloer, leegt de prullenbak, neemt het aanrecht af en poetst de toiletten. Dat doet ze heel trouw, al jaren en wij zijn blij met haar. Toch heeft ze zelf vaak het gevoel dat ze tijd tekort komt. De kasten, vensterbanken, tafels en stoelen worden in een kleuterklas stoffig en vooral plakkerig. Ik maak af en toe een emmertje warm sop, knip gele wegwerpvaatdoekjes in vieren en las een poetsmoment in. Wat doen kleuters liever dan kliederen, pardon, spelen met water?! Echt spic en span wordt het niet van dat kleutergepoets en daarom komt er twee keer per maand een moeder (vaders zie ik dit jaar nog niet op de lijst staan ;-( een uurtje soppen op school. Gezellig op de woensdag van twaalf tot een uur. Jaren geleden is deze traditie gestart door mijn buurvrouw Annet. Ik had haar zoon in de klas. Hij kreeg het soms erg benauwd van het stoffige klimaat op school. Er lag toen nog vloerbedekking. Dat leverde veel stof op, verschrikkelijk vervelend voor astmatische kinderen. De afgelopen jaren werd de animo om te komen schoonmaken iets minder. Dit jaar hebben we er een nieuw begin mee gemaakt. Wat is dat fijn! De vensterbanken, de tafels, de computertafel, de kasten, ze genieten allemaal volop van de extra aandacht die ze krijgen. Tevreden staan ze, na in minder dan een uur door Dagmar en Celeste te zijn gepoetst te blinken in de zon. Ik ben er heel erg blij mee met deze extra hulp en geniet tegelijk van het contact. Tijdens het poetsen ben ik meestal in de klas. Als de schoonmaak klaar is, drinken we een kopje thee en praten even bij. Vind jij het ook leuk om een keer een thee/schoonmaakuurtje in de bijtjesklas door te brengen. De intekenlijst hangt op het raam, hartelijk welkom!

5 opmerkingen:

 1. mooi verhaal weer!
  gezellig, en jammer dat ik daar nou niet aangedacht had tijdens mijn verlof, had zo mee staan soppen hoor ☺
  bak je wel eens brood met de kleuters? dat zag ik vandaag in een kleuterklas waar ik met Aur☺ra op bezoek was, heel mooi om de 'bakkers' aan het werk te zien! en ... boefje wilde wel gelijk meedoen ... wat ze uiteindelijk toch een beetje voor elkaar krijgt en maakt ze met een klein stukje deeg een 'pannenkoekje' ♥
  het lijkt idd blogtijd, heb zelf net 2 verhalen getypt! kusss
  Natas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat leuk, brood bakken, waar was je op bezoek? Laat mij raden? De vrije school!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind het heel lief Jannie ik vindt het super gezellig met de kinderen in de klas. Ze maken me superblij dus dan kom ik ook naar stage met een fijn gevoel!

  groetjes stagiaire Brandy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Brandy, de kleuters vinden het ook zo gezellig met jou, wat is dat fijn he! Het zijn net spiegeltjes, als jij blij kijkt (en dat doe je heel vaak) zie je dat terug in hun glimlach :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk dat ik al een tijd niet gelezen heb.
  Ik heb genoten van de verhalen.
  Ik merk dat ik vaker moet gaan lezen.

  Ik heb in de twee jaar dat Lars in de klas zat nooit geholpen met schoonmaken.
  Gek eigenlijk.
  Want het was pas wel gezellig.. Lars vond het beide keren dat hij even hielp erg leuk en ik mocht pas naar huis toen hij klaar was.
  Geweldig.
  Kinderen leren zo ook dat de klassen niet zomaar schoon blijven. Dat er wat aan gedaan moet worden.

  Ik zag dat ik moets gaan lezen toen ik bij de bijtjes klas wat foto's van vandaag neer zette.

  Wat is het toch prachtig om de kinderen zo te zien stralen als ze wat mogen laten zien dat ze hebben geoefend.

  Fijne paasdagen gewenst.
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen