Zoeken in deze blog

dinsdag 23 april 2013

Groen schoolplein

'Ik wil graag een schommel, en ik graag een voetbalkooi, en die duikelstangen kunnen wel weg, daar speelt niemand mee.' De meiden uit groep vijf en zes, die naar mij toe komen als ik met Heleen van ontwerpbureau 'In het wild' speurend over het plein loop weten best wat ze willen. Zo gaaf om te merken dat ze meteen ideeën hebben als wij vragen naar spelen op het schoolplein. Ik wandel met Heleen een uurtje rond en krijg daar zo veel energie van. Zij heeft al dertig scholen geholpen met het vergroenen van hun plein, die ervaring klinkt door in alle voorstellen die ze doet. Ik kan zelf ook veel verzinnen, kinderen kunnen dat zeker, Heleen heeft er haar vak van gemaakt: De schoolomgeving uitdagend maken om te spelen. Wat een geweldige ervaring om met haar kennis te maken! Naast het maken van 'wilde' plannen heeft Heleen ook mooie tips. Stel een corveeploeg samen die elke week een uurtje opruimt en veegt op het plein. Maak een rooster bij de voordeur waar de kinderen hun schoenen op kunnen stampen, dat scheelt veel inloop van zand. Laat één groep kinderen verantwoordelijk zijn voor de groentetuintjes. We fantaseren verder over klimbomen, hoogteverschillen, een waterpomp, stapelsteenmuurtjes, leibomen, wilgentenenhutten. Als we weer binnen zijn, laat ze mij nog een presentatie op haar computer zien. Wat zijn er veel mogelijkheden wat het buiten spelen betreft. Ik word er heel blij van. Gisteravond las ik het rapport 'Scholen met succes' over onze school. Best een positief verhaal. Tegelijk staat op nummer drie van de minpunten :De speelmogelijkheden op het plein. Ik stel mij voor dat dat die negatieve waardering in een volgende enquette veranderd zal zijn in een positieve. Tegelijk heb ik ineens een plan voor een mooi welkomscadeau voor onze nieuwe directeur. Als we alle kinderen vrijdag wat zonnebloemzaadjes meegeven en ze vragen om die thuis op te kweken en na de meivakantie weer mee naar school te nemen. Dan planten we die plantjes in de tuin. Als teken, symbool voor wat we willen zijn, een school waar kinderen kunnen groeien en bloeien, in een gezellig gebouw en in een heerlijke groene, uitdagende buitenruimte.

4 opmerkingen:

 1. van zo'n verhaal maakt mijn ♥ een huppel :-)
  guerrilla tuinieren jahaa! heb ik gister ook nog gedaan met plantjes die niet meer geschikt waren voor de verkoop, ze staan nu om onze toko heen geplant in de saaie perkjes ... ofwel gemeentegroen! yeah
  NAK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wandelde vanavond een rondje en zag dat langs fietspad op de dijk, een hele rand gras weg gehaald is, ik ga er vrijdag wilde bloemen zaaien, doe je mee?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk zou dat zijn een ontdek en leer plein...
  Je kunt zoveel dingen leren uit en van de natuur. Er wordt steeds meer aan voorbij gegaan.
  Maar ja aan de andere kant vinden de kids het ook geweldig om even te rennen en springen. Even ontladen van het leren in de klas.
  Een combi van dit alles zou helemaal ideaal zijn.

  Een zonnebloemen zee ik zie het al helemaal voor me. Wat een mooi begin en een mooie afscheid zal het zijn voor de nieuwe en oude directeur...
  De zaadjes zijn al gezaaid alleen ben ik bang dat ze allemaal uit de aarde op gegeten zijn door de vogeltjes die in mijn tuintje rondscharrelen...
  Ze hebben in middels ook al het mos onder mijn pot met hulst en pot met sering met veel geduld en blijven proberen "gestolen" Het heeft me jaren gekost om de pot vol te laten groeien..
  Ik hoop maar dat hun nestjes nu extra lekker zacht zijn in mijn hegje.. ;-)
  Maar mochten de zonnebloemen toch opkomen dan neem ik ze zeker weer mee...
  Misschien houd ik er zelf wel eentje om er zelf ook van te genieten.. :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn om te horen dat jij ook zo geniet van je tuin Sandra! Ik had de zonnebloemzaadjes thuis in een bak gezaaid, ze kwamen prachtig op en groeiden al een beetje, tot er een dikke houtduif midden in de bak landde en lekker van de jonge plantjes begon te knabbelen. Oeps ;-) Zo gaat dat in de natuur....Inmiddels zijn er weer nieuwe plantjes, ik zal straks een foto op de website van school plaatsen, en ben erg nieuwsgierig naar de plantjes die straks mee naar school komen!

  BeantwoordenVerwijderen