Zoeken in deze blog

vrijdag 3 januari 2014

Kerstwandeling 2013

Fietsers op de Broekwegzijde in de Leyens, keken de donderdagavond voor kerst verbaasd om zich heen. Het donkere park aan de ene kant van het fietspad werd verlicht door honderden kaarsjes in glazen potjes. De voetpaden aan de andere kant van het pad nodigden uit tot van je fiets af stappen en het spoor van lichtjes volgen. Veel buurtbewoners kwamen uit hun huizen en gingen net als Jozef en Maria, uit het bijbelverhaal, op weg. Samen, genietend van het gezang, de dans en het spel van de leerlingen van groep zeven en acht van de Prinses Margrietschool. Vijf jaar geleden organiseerde de school voor het eerst een kerstwandeling, heel eenvoudig, het was een experiment. Twee jaar geleden werd de wandeling al wat professioneler opgezet en dit jaar werd er mede dankzij het 'wijk aan zet budget' van de gemeente Zoetermeer door meer dan vijfhonderd mensen van de wandeling genoten. Langs de route zag je Jozef en Maria, in een wilgentenenhut, versierd met slingers lichtjes en met een kampvuur voor hun deur.
Ze zaten gezellig pannenkoekjes te bakken, tot ze opschrokken van de door een felle looplamp verlichte engel. Die bracht goed nieuws. Vol verbazing keken peuters en kleuters toe en luisterden naar het tikken van de hamer. Jozef begon alvast maar aan het maken van een wiegje. De wandelaars gingen weer verder en kwamen Romeinse soldaten tegen, die hen allemaal hun naam en geboorteplaats op lieten schrijven. Verder op kwam men langs een herberg, waar het helaas vol was. Iedereen kreeg een stukje stokbrood, dat kon er nog net vanaf. In de donkere nacht, werd je daarna als vanzelf naar het heldere geluid van koor en solisten geleid. Wisten jullie van het bestaan van een heus theatertje, goed verstopt in onze wijk? Ik niet, wat een mooie ontdekking was deze plaats om te zingen en te spelen en wat deed het koor dat fantastisch.
De schooltuin, gastvrije plaats in onze wijk, was een volgende plek om te genieten. Even zitten bij het vuur, een marshmallow roosteren of de pony, die deze avond ezel genoemd werd aaien. Veel kinderen konden maar met moeite afscheid nemen van de herders bij het kampvuur. In het park danste een groot engelenkoor met de juffen van groep acht. Ze zochten zelf de muziek uit en maakten de dans. Hun enthousiasme was groot en wandelaars swingden voorzichtig een beetje met hen mee. Dan waren er nog de wijzen, de sterrenkijkers. Iedereen kreeg van hen een sterretje om aan te steken en mee te genieten van de schoonheid van het licht in de nacht.
Traditiegetrouw was de Olijftak de plaats waar kerstliederen gezongen werden. Prachtig begeleid door een groep muzikanten van Harpe David 's. In de hal van de Olijftak was de stal ingericht en werd het kindje Jezus bewonderd. Twee jaar geleden een echte baby, dit keer een lieve pop.
Tot slot werd iedereen uitgenodigd om op het schoolplein een wens in de kerstboom te hangen en iets te eten en te drinken. Het bleef nog lang gezellig op het plein die avond. Hartelijk bedankt aan iedereen die er bij was. 'Een onvergetelijke ervaring voor kinderen' noemde onze wethouder Edo Haan, die ook mee liep, deze avond. Op twitter liet hij een mooie foto rond gaan en binnenkort volgen op deze plaats meer foto's. In de maanden voor kerst, stuurde ik het draaiboek van de wandeling naar verschillende collega's in het land. Hoe was jullie wandeling? Heb je nog leuke tips of nieuwe idee├źn? Bedankt voor het delen alvast!

1 opmerking:

  1. Het was een mooie wandeling, het weer deed ook goed mee.
    Bedankt voor de organisatie.
    Het was leuk te zien dat de kinderen van onze school zelf de stukjes deden en dat iedere leerkracht er was om de kinderen te begeleiden.
    De wensboom vond ik ook een leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen