Zoeken in deze blog

dinsdag 4 januari 2011

Voorleesontbijt, de voorpret...

Vroeger waren we op school soms lang aan het denken over of zoeken naar geschikte voorlezers voor het jaarlijkse voorleesontbijt. Meestal kwamen er mensen dicht uit de buurt: Een dominee, een schooltuinjuf, luizenpluismoeders en zelfs een keer de burgemeester. Op de één of andere manier bekenden van de kinderen. Deze mensen hadden best plezier in het voorlezen maar toch was het meestal veel georganiseer om een aantal geschikte kandidaten op de goede dag bij elkaar te krijgen.
Tot er iemand op het idee kwam om oma’s en opa’s te vragen. We hadden niet ingeschat dat het enthousiasme en het plezier bij kinderen en grootouders zo groot zou zijn. Ik vind het ieder jaar weer ontroerend om te zien hoe liefdevol en aandachtig de oma’s en opa’s genieten van de nabijheid van hun kleinkinderen. En hoe de kleuters vertrouwd zijn met hun grootouders, heerlijk kunnen zijn wie ze zijn.
Op de deur van de klas hangen we een week van tevoren een lijst met lekkere ontbijtideetjes. Poffertjes, fruitspiesjes, krentenbollen, minicroissantjes, beschuitjes, enz...Ouders schrijven hun naam achter het lekkers dat ze mee willen nemen en zo ontstaat er op de ochtend van 19 januari, dat zie ik nu al voor mij, een fantastisch ontbijtbuffet.
Voor het zover is ga ik nog even langs de kinderboekenwinkel om ‘Fiet wil rennen’ te halen. Het prentenboek van het jaar. Misschien kunnen we het boek wel uitspelen met de collega’s?!Enkele jaren geleden hebben twee juffen het boek ‘Kleine kangoeroe’ gespeeld bij het ontbijt, dat was zo ontzettend leuk. Voor ‘Fiet wil rennen’ hebben we een flinke storm nodig. Is er al iemand met een idee? Gaan jullie mee doen met het voorleesontbijt? Kennen jullie in België ook een voorleesontbijt?
Ter inspiratie een leuke website met recensies van kinderboeken, Fiet staat er ook op. Een gezellig voorleesontbijt gewenst!

http://leesfeest.nl/

3 opmerkingen:

 1. Hoi Jannie, bedankt! Ik heb nog nooit een voorleesontbijt georganiseerd ... maar daar ga ik dit jaar werk van maken in mijn kleuterklas. Misschien een internationaal gebeuren, met verhalen in diverse talen?
  Ieder jaar probeer ik met mijn klas geld in te zamelen voor Yayasan Pulau Banyak, voor het behoud van de zee schildpadden in Aceh. Misschien kunnen we dat dit jaar op deze manier doen. De kleuters moeten meedenken over de voorbereidingen zodat we het als aktiekomponent kunnen gebruiken .....
  Die lijst met wat de ouders mogelijk mee kunnen brengen is ook een goed idee ... beter dan hoe ik het nu vaak regel als we een viering hebben, waar een ieder zelf kiest;)
  Bedankt! Liefs uit Lembang

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kom, kom lieve Neneh, je bent hartelijk welkom!

  BeantwoordenVerwijderen