Zoeken in deze blog

maandag 29 oktober 2012

Huisbezoek

'Samen met mijn duo-collega ging ik vanmiddag voor het eerst op huisbezoek' las ik in de column van Laura de Groot. Zij is een jonge juf die in het schooljournaal, het onderwijsmagazine voor CNVleden, schrijft over haar ervaringen als starter in het basisonderwijs. Op huisbezoek? Zijn er nog juffen en meesters die de tijd nemen om bij hun kleuters thuis op bezoek te gaan? Dat zou fantastisch zijn! Ik zie in gedachten nog het stralende gezicht van de kleuter, bij wie wij vorig jaar (om te praten over de overgang naar groep drie)op bezoek gingen. Hij maakte tekeningen voor ons, we speelden met de lego en voerden tegelijk een heel zinvol gesprek over zijn ontwikkeling. Ik was zo blij met de vragen die de ouders stelden, de tijd die we hadden om daar uitgebreid op in te gaan, de aandacht die er was. We stonden als het ware met z'n vieren een uurtje om de kleuter heen en dat was goed. Vroeger ging ik ieder jaar bij alle kleuters op bezoek. Ik ken juffen die met kleuters mee naar huis gingen om te lunchen. Dat zou nu niet meer kunnen, er is altijd wel iets te regelen of te bespreken tussen de middag. Maar gezellig na schooltijd, bij de juf achter op de fiets naar jouw huis en dan samen een kopje thee drinken. Ik weet het nog zo goed hoe een kleuter dan de volgende dag anders naar mij keek. Met een soort blik van verstandhouding. De juf is bij mij thuis geweest en heeft gezien hoe ik daar woon en speel. Ze kent mij weer wat beter en ik ken haar wat beter. We voelen ons meer thuis bij elkaar, dat maakte het huisbezoek zo waardevol. En het kan dus nog steeds. Ga jij op huisbezoek? Of mis je het? Zullen we allemaal weer gaan?!

32 opmerkingen:

  1. Wij doen het nog, in groep 1 bij alle kinderen en vanaf groep 2 om het jaar.
    Ik herken helemaal wat je zegt dat een kind na afloop van een huisbezoek anders naar je kijkt. Je bent letterlijk dichterbij het kind gekomen. Vind het dus erg waardevol.
    Groetjes Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mooi zoals jij het omschrijft Corrie 'dichterbij het kind gekomen' Zo ervaar ik het ook! Dankjewel voor je reactie, die tovert een glimlach op mijn gezicht!

      Verwijderen
  2. Jaaaa... ik herken het helemaal. Vooral uit het speciaal onderwijs. Daar was het heel gewoon. Ik denk dat de tijd die het kost zich helemaal 'terugverdient'. Bij mij was het zo dat het mij ook ankerpunten gaf om het kind te plaatsen. Ik zag als ik naar het kind keek een completer plaatje en dat was heel prettig. Zo zonder huisbezoek vind ik het al heel lastig om iets simpels te onthouden als hoeveel broertjes of zusjes een kind heeft.
    Ik ben dus voor. Minimaal bij alle kinderen die nieuw in je klas komen even op huisbezoek gaan, dat kan toch wel? Dat zijn zo'n tien huisbezoeken per jaar. Lijkt me prima te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik ben ook voor! Ik had alleen de indruk dat huisbezoek nauwelijks meer gedaan werd. Wij hebben aanstaande woensdag een studiemiddag en een van de onderwerpen is 'De samenwerking met ouders' Ik ga voorstellen om het huisbezoek weer in te voeren :-) Jouw reactie steunt mij daarbij Joyce, bedankt!

      Verwijderen
  3. Wij gaan ook in groep 1 bij de kinderen op huisbezoek. Eind groep 1 en in groep 2 komen de ouders op school. Soms zie je tijdens dat huisbezoek dingen gebeuren die je dan pas in het kind herkend. Een andere keer merk je hoe een kind thuis kan zijn, soms zo anders als op school. Je ziet hoe ouders omgaan met het kind. Je ziet hoe er in het algemeen omgegaan wordt met waarden en normen: blijft de tv aan als je op bezoek komt, etc. Kortom: je krijgt nu de kans om het kind in de thuissituatie te zien, pak die kans want ondanks dat het veel tijd kost, krijg je er dubbel zo veel voor terug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je reageert Janneke. Ik vind jou echt de 'Koningin van de kleuterjuffen' ;-) en voel mij vereerd als je mijn blog leest en dan ook nog reageert! Sorry als ik een beetje overdrijf, ik word altijd erg blij van reacties. Mooie aanvulling op de vorige reacties, helemaal mee eens, dankjewel!

      Verwijderen
  4. mijn juffie is bij mij thuis geweest toen mijn amandelen geknipt waren, lieffff
    ♥egroet natas

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En dat weet je nu nog, bijna 40 jaar later ;-) <3

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oeps dat ,moest een hartje worden maar dat lukte niet.....sorry!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op de school waar ik werk gaan wij in alle groepen in de periode februari/maart bij alle leerlingen op huisbezoek. Het is erg druk, maar levert zeker veel waardevolle informatie op. Zelf vind ik het wel fijn als de leerling aanwezig is, je merkt dan dat ze het extra bijzonder vinden en het is altijd leuk om je kamer aan de juf te showen of je favoriete speelgoed te laten zien. Ergens wel jammer dat we pas halverwege het jaar gaan, met een aantal leerlingen krijg je ineens een andere 'klik' na zo'n bezoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Inger, wat leuk om te horen dat jullie op huisbezoek gaan. Nu vraag ik mij ineens af, is het huisbezoek hier in het westen, waar ik woon (Zoetermeer) afgeschaft en wordt het in andere delen van het land misschien nog wel gedaan?
    Ja, de klik die jij beschrijft ervaar ik ook, gaaf! En in het voorjaar gaan, dat is waarschijnlijk de minst drukke tijd van jaar?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,
      Voor zover ik weet zijn wij de enige school in de plaats waar ik werk die in alle groepen op huisbezoek gaan. Ik zou liever aan het begin van het jaar gaan, dan heb ik het vaak nog rustiger. In voorjaar is rapporten schrijven, cito's verwerken en groep 3 is dan vaak weer met veel nieuwe dingen bezig: 2e helft van het jaar. Maar ach...ondanks dat ik er 28! heb dit jaar heb ik er wel zin in om zoveel meer informatie over een leerling te ontvangen.

      Verwijderen
  9. Huisbezoek.
    Ja doen. Zeker weten. De ervaring was heel erg mooi. Voor ons als ouder echt zo fijn. Voelen dat er echt om je kind gegeven wordt. Dat je kind centraal staat. Hoe geweldig is dat.
    Wij als ouders voelden ons vereerd dat de juffen van school bij ons thuis wilde komen. Voor ons kind. Ja hij vond het prachtig dat de juffen kwamen. Eerst wel even spannend, maar ook leuk. Briefjes klaar leggen waar de juffen mochten zitten.
    ( Zo dicht mogelijk bij zijn eigen speel hoekje zodat de juffen dicht bij hem waren en hij alles goed kon horen)
    Dat is toch ook wel heel mooi.
    De kinderen weten dat ouders af en toe eens naar school gaan om 10 minuten over hem/haar te praten. (Voor je goed en wel in gesprek bent staat de volgende al klaar)Of soms even na schooltijd en vaak gaat dan de deur dicht. Wat wordt er dan besproken. Mama waarom praten jullie over mij?? Je kan ze nog zo gerust stellen, maar je weet nooit wat er in zo'n koppie om gaat en met een huisbezoek van de juffen thuis MET het kind dan weet hij of zij waar het over gaat en voelt zich niet buiten gesloten.
    Voor de ouders leuk om de juffen beter te leren kennen, voor de kinderen leuk om te pronken, voor de juffen inzicht in de thuis situatie. Is er iets waar ze mee kunnen helpen. ( bijv. is er thuis geen geld voor speelgoed of is het er niet schoon kunnen ze misschien ook helpen)
    Misschien zullen er ook ouders zijn die om die reden juist NIET willen dat de juf thuis komt. Dat is natuurlijk ook mogelijk. Niet iedereen vind dit leuk.
    Maar bij ons zijn de juffen altijd welkom.
    Ook als ze niet meer "onze" juffen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjwel Sandra, en jij bent zo welkom bij ons in de klas, wat hadden we een leuke sintvergadering vanmiddag, ik heb helemaal zin in het schrijven van verhaal!

      Verwijderen
  10. Wij gaan bij ieder kind uit groep 1 op huisbezoek (en in de hogere groepen bij alle kinderen die instromen van een andere school). Wanneer hangt af van het moment van instromen van het kind. Aangezien wij twee observatieperiodes per jaar hebben, clusteren we de huisbezoeken daarbij: dat scheelt in 10 minuten gesprekken en zo kun je 'nieuwe' ouders ook rustig uitleggen hoe het allemaal zit met die lange lijst.
    Daarnaast geeft het erg veel informatie om het kind in zijn thuissituatie te zien. Je snapt zo veel beter waar een kind het over heeft of waarom het op een bepaalde manier reageert. En de kleuters genieten er ook zo van... Zelfs een jaar later hebben ze het nog tot in detail over het huisbezoek, als ze van een andere kleuter horen dat de juf op bezoek komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb er niet over geschreven maar zie in gedachten mijn eigen juf ook nog bij ons in de kamer zitten, in een rotan stoeltje naast de kolenkachel ;-) Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Helaas ken ik het huisbezoek niet van mezelf toen ik klein was en ook niet van mijn kinderen. Ik heb me er als ouder wel eens over verbaasd waarom iets dergelijks niet bestaat op onze school toen ik bij collega's en vriendinnen hoorde dat dit wel gebeurde. Ik snap dat het een hele inverstering is, maar ik kan me ook voorstellen dat het heel veel oplevert om een kind ook eens in zijn thuissituatie te zien. Mochten jullie er weer tijd voor vinden, dan lijkt het me superleuk als jullie op huisbezoek komen. Jullie zijn van harte welkom. Ik kan me de glimlach en trots van Nora al voorstellen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zie de stralende ogen van Nora ook helemaal voor mij Valesca! Zwaaien als ik langs jullie huis rijd, vind ik al zo gezellig ;-) Het lijkt mij leuk en zinvol om de huisbezoeken weer in te voeren!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bij ons ook huisbezoeken, in de onderbouw elk jaar,hoger wanneer lln nieuw is of wanneer situatie/kind/ouders erom vragen. Heel waardevol, je ziet kind in eigen omgeving, je hebt echt tijd voor ouders, je ziet interactie tussen kind en ouder, kind vindt het geweldig, je weet waarover het kind vertelt (bij ons niet altijd duidelijk) (cluster2), kortom een pleidooi voor het huisbezoek graag!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dankjewel voor je reactie hier juf Marita en leuk dat je de weg naar Kleuterspel (via Twitter?!) hebt gevonden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij gaan ook ieder jaar bij alle leerlingen op huisbezoek: waar mogelijk tussen de herfst- en de kerstvakantie. Ik vind het een zéér waardevolle aanvulling op het beeld van een leerling! Ik werk overigens in de onderbouw op het SBO.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo juf Ellen, welkom en fijn om te horen dat jij het huisbezoek als zeer (de accenten die jij er op zet, plaatst mijn toetsenbord naast de ee, dus ik laat ze maar weg ;-)waardevol ervaart,

      Verwijderen
  17. Wanneer kinderen ongeveer 3 maanden op school zitten, gaan wij op huisbezoek. Gezellig en nuttig! Tja en het kost wel tijd, daarom proberen we het soms te koppelen aan zo'n 10 minuten/rapportgesprek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste juf Conny, bedoel je dat je naar de ouders toe gaat en ze dan niet weer op school laat komen voor het 10 minutengesprek van november? Dat lijkt mij heel logisch!

      Verwijderen
  18. Wij gaan binnen twee maanden na start van het kind op huisbezoek. Wij voeren dan meteen een orienterend gesprek met ouders (wat is stimulerend en belemmerend voor het kind en wat voor leerkrachtgedrag heeft hun kind nodig)
    Verder doen we een spelletje en bekijken we de kamer van het kind. Dit vinden de kinderen heel bijzonder...!
    Het is een waardevolle investering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Joyce, dat klinkt mij heel bekend in de oren uit het 'handelingsgericht werken' Ik lees in alle reacties hier argumenten om het huisbezoek weer in te gaan voeren! Bedankt voor het reageren.

      Verwijderen
  19. Bij ons op school gebeurt het jammer genoeg niet. Op de vorige school waar ik werkte wel en ik mis het! Het ongedwongen en ruim de tijd hebben voor ouders én kind. En inderdaad de extra band die het schept met het kind.
    Ik heb mij er al meerdere keren voor ingezet, maar door deze blog én reacties ga ik er weer voor! Ik wil de huisbezoeken zo graag terug!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha juf Corine, wat ontzettend gaaf dat je door deze blog en alle reacties er op weer gaat proberen het huisbezoek op de agenda te krijgen. Ik hoop voor je dat het lukt. Ik ga het zelf ook proberen.

      Verwijderen
  20. Wij gaan in de groepen 1,3,5 en 7 op huisbezoek. Echt een verijking voor het kind en jezelf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat je het zowel een verrijking voor jezelf als voor het kind noemt, Ingrid, zo ervaar ik het ook!

      Verwijderen
  21. Anke 7november 2012

    Ik heb er voor gestreden en moeten praten als Brugman, maar het is me gelukt. Mijn collega's vonden het belachelijk en zonde van de tijd, uiteindelijk was iedereen om: in twee jaar tijd worden alle leerlingen bezocht, ook de l.l. van de hogere groepen. Vroeger, hm hm, op de kleuterschool deden we dit standaard, nu dus 4x per schoolloopbaan een huisbezoek.
    Collega's komen nu dingen te weet over het kind, die ze anders nooit hadden gehoord of gezien. En inderdaad het kind vind het geweldig !! In hogere groepen werd een lijst op gehangen voor ouders: wie wil bezoek van de juf en op welke van deze dagen en tjden? Als er 1 schaap over de dam is volgen er meer, ouders willen dan voor elkaar niet onderdoen en ze willen hun kind, niet teleurstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dat is ook een mooie tip Anke, een intekenlijst ophangen, als klein begin. Ik zie dat wel voor me, dat zoiets goed zal werken. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen