Zoeken in deze blog

dinsdag 23 november 2010

Een stal voor Americo

Het allermooist van een dag op school vind ik de momenten dat een kind bij mij komt met de opmerking: 'Juf, ik heb een idee, zullen we.....' Dan volgt er altijd een creatieve gedachte, een plan, iets helemaal van het kind zelf. Voor mij het teken van grote betrokkenheid en dat zie ik zo graag. Ik probeer dan ook zo veel mogelijk in te gaan op voorstellen van kleuters, ik vind het niet snel gek of raar of gevaarlijk. Er kan veel bij ons in de klas maar er zijn ook grenzen. Dat hebben we vandaag weer ervaren.
Eén van de jongere kleuters kwam naar mij toe en stelde voor: 'Zullen we de stal van Americo in de winkel maken?' Wat een prachtig plan. We hebben de winkel leeg geruimd, alles in twee AH winkelmandjes opgeborgen en een groot kleed opgehangen aan het plafond zodat er een halfdonkere afgesloten ruimte ontstond. Wat hebben we verder nodig vroegen we ons af in de kring. Ik wist niet dat kleuters ook al echte paardenmeisjes kunnen zijn. Ze waren heel duidelijk in wat er moest komen: Kruiwagens met schepjes om de poep op te ruimen. Bezems, stro, paarden teugels en borstels om de paarden lekker schoon te borstelen. De meeste spullen hebben we bij het buiten speel materiaal gevonden. Na de middagpauze kwam één van de kinderen met een stokpaard en een ander met een set speelgoed paardenborstels en .....Een pak zaagsel. Voor in de stal juf! We hebben eerst een randje met blokken neergelegd om de stal heen en ik hoopte nog dat daardoor het zaagsel in de stal zou blijven maar dat viel tegen. Na een half uur zaten er vier paardenmeisjes van top tot teen onder het zaagsel en het zaagsel had zich ook verspreid in alle hoeken van het lokaal. Met bezems gingen we aan de slag maar het was onbegonnen werk om het zaagsel van de vloerbedekking te krijgen met een bezem. Lang leve mijn maatschappelijke stagiair, hij heeft de stofzuiger gepakt en de hele klas gezogen. Het overgebleven zaagsel gaat weer mee naar huis. Nu is de stal van Americo wel wat kaal. Wie heeft er een oplossing? Hebben jullie ook een stal in de klas? Wat ligt er op de grond? Stro? Gescheurd crepe papier? Wie heeft er een idee? Laat het mij weten, ik ben gek op ideeën, ook op die van jullie!

1 opmerking:

  1. Grote Grijns... zaagsel. Het blijft overal aan hangen, ik zie het voor me. Volgens mij is dat met hooi wel minder. Maar wat doe je dan op de grond? Eikeldopjes dan maar, die zijn er nog wel en lopen ook lekker zacht. Of mooie blaadjes uit het bos.

    Het paard blijft maar tot 5 december dus dat is nog wel te doen.

    Wat leuk, wat leuk. Jannie is aan het schrijven geslagen! Gefeliciteerd met je blog en heel veel schrijfplezier. Volgende keer bij de reactie helemaal invullen onder je naam dan kan iedereen meelezen

    BeantwoordenVerwijderen