Zoeken in deze blog

maandag 24 september 2012

Schoolreisje

Bleek en misselijk zat hij aan tafel, de ochtend dat we op schoolreisje zouden gaan. Voor mijn broertje was de dag dat hij met zijn klas in de bus op reis zou gaan te spannend. Op het moment dat mijn moeder besloot dat hij thuis zou blijven, klaarde hij al wat op. Toen hij de schoolreisbus langs ons huis zag rijden, begon hij aan zijn boterham, pakte zijn speelgoed en was de misselijkheid verdwenen. Op schoolreisje gaan was voor ons zoiets als 'Op wereldreis gaan.' We woonden midden in de polder en speelden altijd in de tuin. Het dagelijkse ritje op de fiets naar school maakte de wereld iets groter. Soms mochten we in de vakanties op donderdag mee naar de markt in Emmeloord, dat was een feest! In de zomervakantie huurden we een weekje een auto en gingen logeren bij opa die in Zoutelande woonde.
Wat een enorm verschil met reizen die kinderen nu maken. In de zomervakantie vliegen ze naar Spanje, Portugal, of naar Amerika.In de weekenden en in vakanties zijn bezoeken aan pretparken en vakantiehuisjes eerder regel dan uitzondering. Ik doe er zelf aan mee, tijden veranderen en ik heb er geen oordeel over. Wel vraag ik mij af of in deze andere tijd, het schoolreisje mee veranderd is.
Hoe lang bestaan schoolreisjes al? Waarom is iemand er ooit mee begonnen? Misschien om kinderen die nooit buiten hun dorp of stad kwamen een ruimere blik op de wereld te geven. Of gewoon een leuk dagje uit, even iets anders een normale schooldag. Ik houd erg van 'even iets anders doen' maar als we een dag met de kleuters naar en pretpark gaan, heb ik niet het gevoel dat ze iets nieuws beleven. Vorig jaar gingen we naar de Speeldernis, een natuurspeeltuin in Rotterdam. Een plek waar de meeste van onze kleuters nog nooit geweest waren. Water en stenen, takken en touwen, hutten en heuvels maakten deze plek tot een waar speelparadijs. Het miezerde de hele dag een beetje en geen kind had daar last van. De dag vloog om en alle kinderen hadden plezier. We gingen op een dag in het voorjaar naar Naturalis in Leiden, wat was daar veel te zien en te ontdekken. Zo kan ik nog wel een aantal 'ontdekkingsreizen' verzinnen waar we in de loop van het schooljaar naar toe zouden kunnen gaan. Niet met een bus maar met auto's. Dat maakt het een stuk goedkoper. Villa Zebra in Rotterdam, het Museon in Den Haag, het museum voor oudheden in Leiden. Het kinderboeknmuseum....Of naar een mooie theatervoorstelling. Wie gaat er mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten