Zoeken in deze blog

dinsdag 3 april 2012

Droomhuis

'Kijk, als je hier naar boven loopt kom je bij een hangmatje, daar kun je lekker slapen. Als je dan nog een trap op gaat, kom je bij de dromenzolder, daar kun je een droom kiezen. Dit, een wolkje met een boos gezicht en een blij gezicht, is een slechte droom, die goed eindigt. En dit, een wolkje met een hartje er in, is een liefdesdroom.'

Zie je het voor je? De tekening van een oudste kleuter, naar aanleiding van een verhaal over 'jouw droomhuis'. Zij heeft het droomhuis letterlijk genomen en maakte een ontroerend mooie tekening. Soms zijn kleuters snel klaar met tekenen en gaan dan liever weer spelen. Bij het verhaal over hun droomhuis bleven ze tekenen....Trapjes en raampjes, heel veel verdiepingen, zwembaden met superhoge duikplanken, koelkasten vol heerlijkheden, dieren en mensen in en om de huizen.

Ik geniet er van en schrijf dan graag het verhaal bij de tekening. Alhoewel ik er ook twijfels bij heb. Een kunstwerk met een verhaal er in geschreven, is dat nog wel een kunstwerk? Of is het mooier om de tekening de tekening te laten zijn?

Misschien heeft Marijke Sluijter er ideeen over. Ik kreeg een poosje tekentips van haar via de mail. Hele leuke inspirerende tips, echt een aanvulling op wat ik zelf tot nu toe deed met tekenen op school. Ik heb wel zin om eens een cursus bij haar te gaan doen. Lijkt jou dat ook leuk, of wil je je inschrijven voor de tekentips kijk op: www.zinvoltekenenmetkinderen.nl Veel tekenplezier!

3 opmerkingen:

 1. Weet je wat ik het allerleukste aan kindertekeningen vind... dat dingen zijn zoals zij ze zien en niet zoals wij denken dat ze horen te zijn.
  De ontwikkelingen bij mijn kleinkinderen volg ik natuurlijk op de voet en die tekeningen... prachtig. Altijd een feestje. Al zijn het niet van die tekenkinderen ik probeer ze toch een beetje uit te dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ach... wat is een kunstwerk... in China is het pas goed als je in de inkttekening OOk een gedicht schrijft en dat OOk nog eens in het beste kalligrafie handschrift.
  Een goed beeld hoeft natuurlijk niet vergezeld te gaan van taal..... Toevallig (of niet) ging mijn eindexamenscriptie daarover, beeld en taal..... Ik denk dat d onderstaande tekst (Leonardo da Vinci) alles verwoordt :
  " als gij, dichter, de bloedige veldslag verwoordt, dan hebt ge te maken met donkere en doffe lucht ten gevolge van de rook van het verschrikkelijke en dodelijke oorlogstuig, vermengd met het dikke benevelde stof in de lucht en de angstige vlucht van door de gruwelijke dood beangste ongelukken. In dit geval is de schilder je meerdere, omdat uw pen versleten zal zijn voordat ge ten volle beschreven zult hebben wat de schilder met zijn vaardigheid rechtstreeks voor u afbeeldt. En uw tong zal belemmerd worden door dorst, uw lichaam door slaap en honger, voordat gij met worden toont wat een schilder u in een oogwenk toont. Maar onvergelijkelijker veel groter zijn de verscheidenheden waartoe de schilderkunst reikt, dan die waartoe woorden reiken, omdat de schilder oneindig veel dingen doet, die de taal niet kan benoemen, omdat ze er niet de geschikte woorden voor heeft".

  kan je wat tekeningen op je blog zetten????

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, ja dat is toevallig Ien, jouw scriptie over beeld en taal! Bedankt voor je uitgebreide reactie. En...Ik ga wat tekeningen scannen, leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen