Zoeken in deze blog

dinsdag 10 april 2012

Klankgebaar

Van alle cursussen die ik gedaan heb, zijn er een paar die mij echt bij gebleven zijn. Een daarvan is de cursus 'Lezen moet je doen.' De naam van de cursus vond ik niet prettig. 'Moet' klonk zo dwingend. 'Hoera, we gaan lezen' of 'Lezen is leuk' zou ik de cursus/methode liever genoemd hebben. Uiteindelijk ontdekte ik dat de nadruk lag op 'doen' en dat sprak mij wel aan.

De methode is bedoeld voor ZMLK scholen en wij kwamen er mee in aanraking via de ambulante begeleider van een kleuter met down syndroom die bij ons op school kwam. Al meer dan tien jaar geleden volgden we de cursus met de onderbouw juffen en nog steeds ben ik er blij mee.

Een van de uitgangspunten van 'lezen moet je doen' is het gebruik van klankgebaren. Bij elke klank hoort een gebaar. Als er een klank centraal staat in de lettermuur (eigenlijk zouden we die klankenmuur kunnen noemen)leren we het gebaar dat bij die klank hoort. Het klankgebaar staat niet op zichzelf, het wordt in een verhaal of met een spelletje geintroduceerd.

Bij het klankgebaar OO (je maakt het door twee rondjes te maken met je duimen en je wijsvingers, die voor je ogen te houden en dan tijdens het uitspreken van de klank je handen naar voren te bewegen) spelen we, wel heel voor de hand liggend, het spelletje 'k heb een brilletje al voor mijn ogen....En zo is er bij elk klankgebaar wel iets te verzinnen. De kleuters, van de allerjongste tot de oudste in de klas, doen bijna allemaal enthousiast mee met de klankgebarenspelletjes, en onthouden de klanken en de gebaren!

Veel kinderen komen tegenwoordig op school en tekenen lettertjes. Dat wordt in onze geletterde wereld blijkbaar heel belangrijk gevonden. Ik vertel ouders regelmatig dat leren lezen ook, of misschien wel juist, begint met genieten van verhalen, van voorlezen, van verhalen verzinnen en aan elkaar vertellen, plezier hebben in klanken, rijmpjes en liedjes. En, bij ons op school met klankgebaren ;-)

Wil je meer weten over klankgebaren:

http://www.onderwijsgek.nl/downloads.html

http://www.lezenmoetjedoen.nl/

7 opmerkingen:

 1. leuk, wanneer ga je met mij oefenen? XXX NAK

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je met Aurora??? Haha, als ze bij mij in de klas komt, over twee jaar ;-)

   Verwijderen
 2. Als je in het onderwijs zit komen er toch ook wel hele leuke dingen op je pad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is waar Grietje, af en toe ook wel minder leuke hoor :-( Maar veel, ja veel meer leuke dingen, gelukkig!

   Verwijderen
 3. Helemaal mee eens! Hoe leuk is het ook als kinderen op school komen met een Lintje, een Letter of een Limonadefles. Of van een vader een hand Lucht te krijgen voor de Lettermuur... Liefs Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag nam Skylar haar Flappie mee voor de lettermuur, maar, uh ik noem hem Lappie, dan past ie er in toch?!:-)

   Verwijderen
 4. Laat me raden: Je kreeg een hand lucht van de papa van Rick?!

  BeantwoordenVerwijderen