Zoeken in deze blog

woensdag 25 april 2012

Biologie met kleuters

Biologen in de dop zijn het, de oudste kleuters. Vanochtend waren we in de schooltuin en hebben daar in de kletsnatte grond twee viooltjes geplant. Als mijn vader ons bezig zou zien, zou hij zeggen: 'Het is veel te nat om in de tuin te werken.' Omdat de grond op de schooltuin zulke mooie tuingrond is, konden we er wel in aan het werk. Het stukje waar wij dit jaar de tuinen hebben is een voormalige groentenkwekerij. Vroeger werd daar elk jaar nieuwe tuingrond opgebracht en het werd goed bemest. Nu is het de mooiste aarde die een tuinman/vrouw zich maar wensen kan!
We hebben viooltjes geplant en een beetje onkruid gewied. Daarna het gereedschap schoongemaakt en handen gewassen. Allemaal met plezier en zonder een wanklank. Toch was de betrokkenheid van de kleuters pas echt groot toen de les op de tuin was afgelopen. Bij een paar half verotte boomstammen vonden ze beestjes en wat voor beestjes! Duizend poten en, ik heb het net even opgezocht op internet, vuurkevers, knalrode kevers, zo gaaf om te zien. In de kruidentuin weten ze inmiddels precies de plaats waar de metalicblauwe kevertjes (bladhaantje, met dank aan google)te vinden zijn. Ik zie ze elke voorjaar weer en ben dan steeds verbaasd over het prachtige blauw.
Op de terugweg naar school hebben we een foto gemaakt bij een schitterende bloesemboom in het park en madeliefjes geplukt. Een schooltuin is leuk, alles wat we er om heen beleven maken deze woensdagochtenduurtjes onvergetelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten