Zoeken in deze blog

woensdag 11 april 2012

Schooltuin, oase in de stad

Het eerste wat ik vanmorgen deed, was uit het raam kijken en daarbij hopen dat het niet zou regenen. Gelukkig, dat viel mee, het was wel bewolkt en tamelijk grauw maar het leek er op dat het droog zou blijven.

Ik ga met de oudste kleuters naar de schooltuin, voor de allereerste keer dit schooljaar. Ze hebben er veel zin in. Vorig jaar waren zij de jongste kleuters en zagen de groep oudsten dan eens in de week vertrekken om te gaan tuinieren. Eigenlijk wilden ze dan mee. Soms wandelden we met de hele klas even naar de tuinen, om appels en peren te plukken of om een kabouterpad te volgen in de kruidentuin. Of om gewoon te genieten van de ruimte, het klimmen in de bomen, bloemen plukken, kleine beestjes ontdekken. Het schooltuinencomplex is een echte oase in de stad. De schooltuinjuf (toevallig ook) Janny is daarbij een zeer gastvrij en cooperatief mens. Heb je een idee? Zij denkt graag mee. We komen elkaar regelmatig tegen op het fietspad, onderweg van school naar huis, naar stad of supermarkt en dan is er altijd wel wat te bespreken.

Pas geleden nog, om 8 uur 's ochtends, kwamen we elkaar tegen bij de ingang van AH. We wilden even afspreken wanneer Janny bij ons in de klas zou komen vertellen over de tuinen. Ja, en hoe gaat dat dan, als juffen aan de praat raken? Het duurde even en het viel mij intussen op dat er een meneer naar ons stond te kijken, ik kende hem niet. Toen ik tijdens het praten naar hem bleef kijken, riep hij ineens: Hallo Janny, kom je? Oeps het bleek de echtgenoot van de schooltuinjuf te zijn, ze zouden samen boodschappen doen ;-)

Vorig schooljaar vierden we verschillende feesten in de tuin. een pannenkoekenpicknick vanwege het afscheid van de oudste kleuters, een barbecue op de dag van het afscheid van een groep collega's en tijdens de kerstwandeling was de schooltuin de plek waar je chocomel en gluhwijn kon drinken.

Allemaal goede herinneringen. Vandaag maakten we weer een nieuw begin. Een paadje trappelen, een aardappel poten en onkruid wieden, het uurtje in de tuin vloog voorbij. Ik verheug mij nu al op volgende week en soms denk ik: 'Als schooltuinjuf Janny met pensioen gaat, dan wil ik haar wel opvolgen ;-)

1 opmerking:

  1. oh helemaal in de wolken Jannie ☺
    mooooooie wolkenfoto ♥
    nak

    BeantwoordenVerwijderen